lunes, 4 de julio de 2011

Els castellans

A partir de hoy iré seleccionando partes de "Els castellans", el libro de Jordi Puntí donde explica su infancia en Manlleu.

És molt senzill. Com que ens ho havien inculcat des de petits, ens dominava aquesta lògica primària: tots els que no eren catalans, eren castellans.
Els néts. També els dèiem "els castellans" i la majoria de nens ja havien nascut al poble, igual que nosaltres. Si m´entretingués a buscar les fotos de la meva Primera Comunió, a la parròquia de Sant Pau, els trobaria tots allà, veuria les seves cares estrafent un rictus de santedat, com la meva. Vaig créixer amb ells. Vam anar junts a catequesi. En algun calaix de casa encara hi deu haver els seus recordatoris. Tenen un nom. M´han quedat a la memòria tots aquests anys. Podria passar-los llista. En pronunciar alguns cognoms, potser encara em sortirien amb aquella cantarella despietada de quan jugàvem aleshores, tant de xèrif, tant de pel-lícula del dissabte a la tarda a la tele. Coses de nens: "indios y vaqueros", lladres i policies, bons i dolents, catalns i castellans. El Barça triomfant i el Madrit podrit.

No hay comentarios: