martes, 19 de junio de 2007

Manifest sobre La Llei d'Igualtat

El passat 23 de març de 2007 es va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat, la Llei orgànica 3/2007, de 22 de Març, d'igualtat efectiva entre homes i dones. La Llei es promulga amb la intenció lloable d'intentar garantir la igualtat efectiva entre homes i dones.

Ciutadans reconeix aspectes positius en el contingut de la Llei, com el règim de permisos o la conciliació de la vida familiar. No obstant això, creiem que, en contra de la propaganda oficial que va acompanyar a la seva promulgació, la Llei crea una falsa aparença d'igualtat formal que no afavoreix la llibertat personal i professional de les dones.

Creiem que l'elaboració de la Llei ha estat precipitada i fruit de la conjuntura política. Corrobora aquest fet que la nota de premsa publicada per la Presidència del Govern presumeixi que l'elaboració de la Llei s'ha realitzat en un temps rècord per a una llei Orgànica d'aquestes característiques. Ens trobem davant una Llei que afecta a les normes més importants del nostre ordenament jurídic, i, per això, era necessari un debat més assossegat que hagués evitat els nombrosos defectes tant de contingut com de manera que presenta la Llei. Creiem que el Govern ha utilitzat la publicació de la norma com forma de propaganda política.

El Govern afirma que amb aquesta Llei conclou el procés de reconeixement de nous drets per a dones i homes i s'inicia l'aplicació de la Llei per part de les administracions públiques i de la societat en el seu conjunt. El Govern hauria de centrar la seva actuació a garantir i protegir els quals reconeix la Constitució. El mateix Govern que promou la reforma d'alguns estatuts d'autonomia que crean desigualtat en els drets i deures dels espanyols, no pot presumir del reconeixement de suposats nous drets.

També creiem que la Constitució espanyola és prou explícita quant al principi d'igualtat i al dret a la llibertat i per això considerem innecessari el desenvolupament legislatiu reiteratiu i buit de contingut que establix aquesta Llei. En aquest sentit, l'article 14 de la Constitució és directament aplicable, conforme al disposat en l'article 53.2 de la mateixa.

Considerem que la igualtat i la prohibició de la discriminació per raó de sexe no requereix d'una Llei precipitada sinó d'una actuació concreta dels poders públics i per això proposem que:
• En l'àmbit de l'ocupació i les relacions laborals, el Govern promogui l'actuació decidida del Ministeri Fiscal, la Inspecció de Treball i de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, perseguint efectivament les conductes discriminatòries, abusives o vexatòries amb les dones, facilitant així el treball de jutges i tribunals.
• En l'àmbit de l'accés a la funció pública, la millor forma de promoure la igualtat entre homes i dones és que el Govern i les altres administracions públiques garanteixin la lliure concurrència basada en els principis de mèrit i capacitat. La realitat en els últims anys demostra que les dones accedeixen en condicions de plena igualtat, per exemple, a la carrera judicial i a altres cossos de prestigi com l'advocacia de l'Estat, el cos de registradors, notaris o fiscals.
• No ha de regular-se per Llei el que el Govern denomina la integració del principi d'igualtat en tots els objectius i actuacions de les polítiques educatives, de salut, d'accés a les noves tecnologies, als béns i serveis, habitatge, cultura, esport, creació artística i cooperació al desenvolupament. En particular, en l'àmbit de l'educació, no podem imaginar que el sistema educatiu espanyol no estigui ja orientat a formar en els principis i valors democràtics que establix la Constitució.
• Igualment ha de procedir-se a la derogació, per ser una mostra d'intervencionisme sense justificació, el fet que la Llei reguli la composició dels consells d'administració d'empreses privades.
• Especialment, estem en contra que el principi de paritat es dugui fins a extrems tan absurds com el d'impugnar una llista electoral per estar composta únicament per dones, pel que, en tant no es derogui la norma en aquest aspecte, proposem que no s'impugni cap candidatura electoral per no respectar aquest principi.
• La Llei ha de modificar-se ja que no acceptem que una Llei hagi de regular l'ús del llenguatge, treball que correspon a altres institucions com a la Real Acadèmia Espanyola de la Llengua. El llenguatge únicament té el seu límit en l'ofensa i en el dret a l'honor.


Si vols adherir-te al manifest pots fer-ho aquí: http://www.ciutadans-ciudadanos.com/main.php?id_pagina=69

1 comentario:

David dijo...

Miguel, habíamos quedado en ir a tomar algo después de las elecciones... espero que se ponga en contacto conmigo. Sin duda alguna encontraré interesante compartir una amable y pacífica charla con usted.